15 Jun 2010

Koleksi 18 - Baju Peribadi: Kenduri Kahwin 18 Jun 2010

Ini pulak rekaan manik untuk baju saya untuk ke majlis kahwin anak kepada bos saya. Majlis menyambut menantu sebenarnya. Pasangan pengantin dah bernikah pada Selasa malam 8 Jun lepas.


Baju hijau ni pun adalah baju koleksi zaman saya anak dara dulu...huhu... Seingat saya baju ni lagi 'tua' daripada baju biru semalam. Kalau baju biru umurnya 8 tahun, yang hijau ni pulak rasanya dah lebih 10 tahun! Saya belum masuk kolej lagi masa tu.


Baju ni dari jenis kain Thai Silk. Bahagian bajunya kosong, bahagian kain pulak corak petak-petak hijau merah macam kain pelikat tu. Disebabkan kain bajunya kosong, mudahlah nampak jahitan manik walaupun dengan rekaan ringkas. Demi baju-baju pelanggan yang masih berderet, saya buat la seringkas mungkin untuk baju saya. Tak adalah banyak masa yang 'dibuang' untuk baju saya. Walaupun ringkas, saya cuba pastikan rekaan tetap menarik dan tampak timbul.


Untuk baju ni, saya buat perincian pada lengan dan badan baju. Rekaan yang mungkin dah lapuk, tapi lebih baik daripada tak ada rekaan langsung (better than none)!...hehehe...






manik jelujur (21) manik bunga (20) manik tabur (15) sequin (15) manik (13) raya (12) labuci (10) lengan (10) raya 2009 (8) ringkas (7) crumble (6) manik ampang (6) manik ikut bunga (6) manik serong (6) bunga (5) manik beriring (5) manik jurai (5) manik maskamil (5) aidilfitri (4) badan baju (3) baju raya (3) bawah baju (3) glass pearl (3) kahwin (3) kenduri kahwin (3) manik pintal (3) maskamil (3) sequin flora (3) tutup tempahan (3) bonda permaisuri agong (2) flora (2) jadual tempahan manik (2) jahitan manik di ampang (2) leher (2) manik 3D (2) manik aidilfitri 2012 (2) manik batu diamond (2) manik jelujur berganda (2) penyulam manik beginner (2) sarat (2) sisik ikan (2) tempahan jahitan manik (2) 2009 (1) 2010 (1) aidiladha 2012 (1) baju konvo (1) baju kosong (1) baju nikah (1) baju nora (1) baju pengantin (1) baju tunang (1) baju tunang maroon (1) belajar jahit manik (1) blog manik (1) bunga reben (1) bunga ros (1) bunga satin (1) corak manik (1) free beading (1) gulai darat daging (1) gulai kawah daging (1) hari ibu (1) hari lahir (1) hujan (1) jahit tabur (1) jahitan manik (1) kain kosong (1) kedai manik (1) kelas jahitan manik (1) kelas mani rosita jaafar (1) kelas manik (1) kelas manik 3D (1) kelas manik ampang (1) kelas manik april 2012 (1) kelas manik pandan indah (1) kelas manik percuma (1) kelas manik shah alam (1) kelas manik shah alam april 2012 (1) konvo (1) konvo kustem (1) konvo kustem 2003 (1) kuota penuh (1) malaysia (1) manik 2013 (1) manik bahagian lengan (1) manik baju konvo (1) manik bunga 3 tangkai (1) manik bunga matahari (1) manik bunga orkid (1) manik crumble (1) manik flora (1) manik hijau (1) manik kuala lumpur (1) manik kuala terengganu (1) manik merah (1) manik pada blouse (1) manik pada t-shirt (1) manik raya (1) manik raya 2012 (1) manik sarat (1) manik taman permata (1) maroon (1) nasi minyak terengganu (1) nora (1) pearl (1) pearl abs (1) pearl tabur (1) pengasuh (1) pergolakan malaysia (1) permintaan kelas manik (1) puding kastard (1) raya 2010. aidilfitri 2010 (1) rose lace (1) rozabeads (1) sanding (1) tempahan (1) template blog (1) trafik ke blog (1) tukang jahit (1) tunang (1) wajah baru (1)